Trebušna viroza praviloma hitro mine

trebušna viroza

Prihajajo hladnejši, zimski meseci, ko je tudi aktivnost virusov večja. Trebušna viroza je bolezen, ki ne zahteva posebnega zdravljenja ali obiska zdravnika, simptomi pa izzvenijo že v nekaj dneh.

Trebušni virozi rečemo tudi trebušna gripa. Gre za zelo kužno bolezen, saj za njeno širjenje zadostuje že majhna količina virusov. Trebušna viroza se prenaša fekalno-oralno, kar pomeni, da se virus izloča s pomočjo blata okuženega, nato pa se preko rok, hrane, vode, okuženih predmetov, direktnega stika z obolelim ali (v manjši meri) z bruhanjem – kapljično prenašanje – širi na druge osebe. Inkubacijska doba je zelo kratka, običajno do dva dni, kužni pa ste vse dokler odvajate tekoče blato.

Če boste zboleli za trebušno virozo vas bodo najverjetneje mučili slabost, bruhanje, trebušni krči in driska. Simptomi, kot so glavobol, vročina, izčrpanost, potenje in dehidracija, so zgolj posledica prej naštetih simptomov in niso direktno povezani s trebušno virozo. Trebušna viroza traja različno dolgo, od enega dne pa vse do 14 dni. Običajno bolezen mine brez večjih težav, zaplete se lahko le pri dolgotrajni obliki bolezni, saj če dlje časa trpite za drisko, je zelo verjetno, da se boste hudo izčrpali in dehidrirali – ravno zaradi dehidracije je pomembno, da tekom bolezni veliko pijete, najbolje nesladkane čaje, glede hrane pa se priporoča predvsem lahka hrana v manjših količinah, recimo riž, prepečenec in banane. Ravno zato, ker trebušne viroze ne spremljajo večje težave, obisk zdravnika ni potreben, razen če res bolehate za dolgotrajno obliko bolezni (to se zgodi pri približno 10 % ljudi).

Za preprečevanje trebušne viroze se priporočajo predvsem osnovni higienski ukrepi, kot je redno in pravilno umivanje rok s toplo vodo in milom. To je potrebno storiti pred vsakim obrokom, po uporabi stranišča in po ostalih opravilih. Potrebno je tudi redno zračiti prostore in si razkuževati roke, čistiti vse površine, s katerimi okuženi pride v stik, tudi straniščno školjko, priporočljivo je olupiti sadje in zelenjavo preden ju zaužijemo.

Trebušna viroza praviloma ni huda in dolgotrajna bolezen, zato le ostanite doma kakšen dan ali dva, nato pa se lahko vrnete k vsakodnevnim obveznostim.