Zobna proteza je ugodna rešitev za manjkajoče zobe

Zobna proteza

Zobna proteza predstavlja nadomestek naravnih zob. Narejena je iz akrilata, prozorne smole, posebne plastike ter tudi lahkih kovin, izgleda pa tako, kot pravi zobje. Zobna proteza je torej po meri človekovih ust narejen tehnični pripomoček, s pomočjo katerega zobozdravnik nadomesti manjkajoče zobe. Po želji se lahko vzame iz ust in se ponovno vstavi, potrebno pa je nekaj časa, da se pacient na njo dobro navadi. Sodobne proteze izgledajo precej naravno in so veliko bolj udobne, kot so bile včasih.

Zobna proteza

 

Vzroki za izgubo zob so lahko takšni in drugačni. Morda je krivec zobna gniloba ali pa različne težave z zdravjem ustne votline. Za tiste paciente, ki imajo težave z velikim številom zob je rešitev zobna proteza. Le-te se lahko namestijo na katerekoli čeljusti, lahko pa tudi na vse zobe.

Zobna proteza se deli na: popolna, delna, zobna proteza na dveh ali več implantatih in fiksna proteza.

Totalna proteza se izdela, ko je pacient brez vseh zob, bodisi na zgornji ali spodnji čeljusti. Totalna proteza se najpogosteje izdela iz akrilata.

Če pacientu manjka več zob se manjkajoči zobje lahko nadomestijo z izdelavo delne proteze. Pri tem ni nujno, da se praznine nizajo ena za drugo. Delna zobna proteza je zelo prilagodljiva rešitev. Takšna vrsta proteze se opira na zobno meso in obstoječe zobe.

Zobna proteza na dveh ali več implantatih je še ena protetična rešitev za brezzobo čeljust, kjer se proteza s pomočjo lokatorjev čvrsto pritrdi na predhodno vstavljene implantate, tako nastane delno fiksna proteza. Vstaviti je potrebno vsaj 2 – 4 implantate.

Kadar pa pacient ne želi oziroma ni zadovoljen s snemljivimi protezami, je zanj idealna fiksna proteza na implantatih. Fiksna proteza je priporočljiva za vse, ki niso zadovoljni s svojo trenutno protezo ali pa so izgubili vse zobe ali pa so le-ti v zelo slabem stanju, in jih je potrebno izpuliti. Zobna proteza je odlična rešitev za vse tegobe z zobmi.