Preventivni zdravniški pregled

Menda je večina od vas že slišala za zdravniški pregled kajne? Zdravniški pregled smo opravili že vsi v naših  rosnih letih. V osnovni šoli smo imeli organizirane preglede, cepljenja in podobno. Prav tako so v srednjih šolah organizirani sistematski pregledi v 1. in 3. letniku šolanja. Skratka vsi smo se že soočili z zdravniškim pregledom.

zdravniški pregled

Ko pa pridemo v malo bolj odrasla leta, pa si je potrebno poiskati službo, da se bomo lahko preživljali. Tudi zato rabimo opraviti zdravniški pregled. Potem pa se vprašamo ali je pregled za službo obvezen?
Odgovor je da, namreč pregled je zakonsko obvezen pred zaposlitvijo. Rečemo mu tudi predhodni pregled, katerega je potrebno ponovno opraviti po določenem časovnem obdobju, temu pa se reče obdobni pregled.

Kaj pa je sploh namen zdravniškega pregleda?
Zdravniški pregled za službo je potreben saj nam zagotavlja varovanje življenja in ohranjanje zdravja ter delovne zmožnosti, prepreči nam zgodnje bolezni v zvezi z delom, poškodbe in invalidnost. Z zdravniškim pregledom je naša sposobnost za delo ocenjena, pove pa nam ali smo sposobni oziroma primerni opravljati neko določeno delo.
Na pregled se je potrebno naročiti, saj na ta način lahko zagotovijo točen las vseh pregledov in zdravniškega osebja. Za uspešno opravljanje zdravniškega pregleda pa potrebujete nekaj dokumentacije.  In sicer v ta sklop spada zdravstvena kartoteka, ki jo dobite pri osebnem zdravniku, ta pa jo pošlje v zdravstveni dom, kjer boste opravili pregled. Napotnico je potrebno prinesti izpolnjeno, v primeru, da ste slabovidni je potrebno prinesti izvid okulista, s seboj pa še očala ali leče, ki jih uporabljate. Če uporabljate slušni aparat, ga je potrebno prinesti s seboj. Na zdravniški pregled je obvezno, da pridete tešči, kar pomeni 12 ur brez uživanja hrane, in pa vaš osebni dokument. Na zdravniškem pregledu pa pregledujejo sedimentacijo krvi, rdečih krvnih telesc, ki lahko pokažejo ali imate kakšne bakterijske okužbe, avtoimunska ali rakava obolenja.