Novi implantati

Zobni implantati so po domače rečeno vsadki, ki se pričvrstijo na čeljustno kost. Implantat je narejen iz titana in je ena izmed najbolj uspešnih metod nadomeščanja izgubljenih zob. Prednost je tudi ta, da so implantati prijazni telesu in ne predstavljajo tujka, torej ga telo ne bo zavrnilo. Zobni vsadki se uporabljajo tako pri starejših ljudeh kot pri mlajših. Še posebaj so priljubljeni pri mladih ljudeh, saj si ne želijo proteze. Včasih zobje pač izpadejo zaradi takšnih in drugačnih težav. Takrat so implantati še kako zaželeni in dobrodošli. Kako pa implantati sploh nastanejo, kdo jih izdela in kdo vstavi v vaše zobovje?

implantati

Zobozdravnik najprej vzame vaš odtis in pošlje odtis zobotehniku. Ta glede na odlitek iz titana naredi zob in ga prebarva v barvo, ki je identična vašim zobem. In to je največja prednost  implantatov, saj jih ne ločimo od stalnih zob. To še kako cenijo ljudje, ki jih morajo imeti. Obstajajo pa tudi ljudje pri katerih  implantati nikakor ne pridejo v poštev. To so ljudje s sistemskimi boleznimi, na primer rak, aids, pri ljudeh s srčno-žilnimi boleznimi ali boleznimi respiratornega trakta. Vsekakor se je pametno posvetovati s svojim zdravnikom tudi če imate sladkorno bolezen ali če se zdravite s kortikosteroidi.

Zobni  implantati so kirurško vstavljeni vsadki, za to je prej potreben posvet ne samo z zobozdravnikom vendar tudi s kirurgom, da vam že predhodno pojasnijo zadeve, kako vse poteka in kakšno je zdravljenje po pridobljenem vsadku. Po navadi nekega specifičnega zdravljenja ni, le od začetka morate biti previdni pri izbiri hrane, saj se je v vaših ustih le dogajal nek kirurški poseg. Implantati so lahko tudi mobilni, torej da niso fiksirani in jih lahko kadarkoli snamete. Že če samo pomislimo o besedi  implantati, lahko pomislimo na to kakšna znanost stoji za vsem tem. Da se je nekdo domislil takšnega načina za zobni vsadek, je kar neverjetno.