Med je odlično živilo

Med živili, ki jim pripisujejo odlične, celo zdravilne lastnosti, je tudi vsestransko uporabni med, ki je tako pri nas kot v svetu zelo priljubljen že od nekdaj. Gre za tradicionalno živilo, ki ga ljudje poznamo že kar nekaj časa in s časom smo tudi prepoznali njegove dobre lastnosti. Več o tem, za kaj vse je med priporočljiv, pa si lahko preberete na spletni strani https://maln.eu/med/, kjer boste izvedeli vse in še več o tem živilu.

med lonček

Med najpogosteje seveda uporabljamo v kuhinji, in sicer za pripravo najrazličnejših jedi. Pri tem seveda ne gre samo za sladice, kamor se to živilo vsekakor dobro poda, ampak tudi drugod. Nekateri ga na primer uporabljajo celo za pripravo mesnih jedi, kar je vsekakor zanimiv podatek, saj gre vendarle za precej sladko živilo, za katerega na prvi pogled ne bi rekli, da se poda mesu. Seveda si med radi namažemo tudi na kruh ali pa si ga kakšno žličko dodamo v čaj, nekateri ga radi pojedo tudi kar tako. Znan je po blagodejnih učinkih na človekovo telo, zato je še kako dobrodošel v času prehladov in gripe, tako da zagotovo nič ne škodi, če ga jeste tudi zgolj kot preventivo v teh obdobjih. Vsekakor gre za živilo, ki je vsestransko in priporočljivo za uživanje, le za dojenčke ni najbolj primerno. Je pa to tudi živilo, na katerega smo Slovenci še kako ponosni, saj ga tudi v šolah vključujejo v tako imenovani tradicionalni slovenski zajtrk – tudi s tem namenom, da bi kar najbolje zaščitili pridne čebele, brez katerih ne bi imeli ne medu niti marsičesa drugega. Med je torej res dobor živilo, primerno za uporabo v vsaki kuhinji, radi ga imajo tako otroci kot odrasli, ima pa tudi pozitivne učinke na človekovo telo in s tem tudi na počutje. Morda bi ga morali tudi vi uživati pogosteje.

Objavljeno v Dom