So vsa dezinfekcijska sredstva enako učinkovita?

Dezinfekcijska sredstva

V času koronavirusa so na trgu na voljo številna dezinfekcijska sredstva. Pri nakupovanju najverjetneje opazite tudi razliko v ceni, kljub temu pa to še zdaleč ni edina lastnost, po kateri se takšna sredstva med seboj razlikujejo.

Najpomembneje je, da izberete kakovostno in ustrezno dezinfekcijsko sredstvo, saj si s tem omogočite visoko stopnjo higiene, prav tako dobro poskrbite za preprečevanje širjenja okužb z virusi ter bakterijami. Ne nazadnje je poskrbljeno tudi za zdravje vseh uporabnikov in povsem nemoteno delo.

Širok spekter delovanja dezinfekcijskih sredstev

Glede na vaše potrebe morate najprej določiti, katera dezinfekcijska sredstva delujejo na določene mikroorganizme. Za idealno razkužilo je značilno, da ima zelo širok spekter delovanja. To v praksi pomeni, da deluje na čim več različnih vrst gliv, bakterij in virusov.

Vsekakor v trenutnih razmerah zagotovo želite omogočiti, da izbrana dezinfekcijska sredstva učinkovito delujejo tudi proti koronavirusu. To pomeni, da mora sredstvo učinkovito delovati na viruse z ovojnico. To pa se praviloma potrjuje s standardom EN 14476. Pri razkužilih na osnovni alkohola pa je bistven tudi podatek o vsebnosti alkohola, ki ne sme biti manjša od 60 %.

Koliko časa dezinfekcijska sredstva potrebujejo, da se uničijo patogeni mikroorganizmi?

Če menite, da je površina razkužena, če jo popršite s sredstvom za razkuževanje in jo obrišete, se motite. Za učinkovito razkuževanje morate namreč obvezno upoštevati navodila za predpisan kontaktni čas. Ta namreč pove, koliko časa dezinfekcijska sredstva potrebujejo, da se uničijo patogeni mikroorganizmi. Površina mora torej biti praviloma vsaj toliko časa omočena s sredstvom za razkuževanje.

Sredstvo se lahko zaradi visoke vrednosti alkohola posuši prehitro. V tem primeru je najbolje kar z dodatnim nanosom zagotoviti, da je doseženo trajanje kontaktnega časa. Šele nato lahko površino obrišete, seveda če se vam zdi preveč mokra.

Sredstva za dezinfekcijo naj bodo varna ter prijetna

Zagotovo prav nihče med vami ne želi uporabljati sredstev za dezinfekcijo, ki bi bila škodljiva ali celo nevarna. Nekateri tovrstni izdelki imajo precej neprijeten ali pa močan vonj in so lahko tudi dražeči za oči, kožo pa tudi za dihalne poti. Zato zahtevajo uporabo rokavic ter mask.

Ker dezinfekcijska sredstva precej pogosto izsušujejo kožo, je zato še toliko pomembneje, da takšni produkti vključujejo tudi negovalne sestavine.