Polži – tečna nadloga na vrtu

Polži so kot deževniki. Dež in vlaga jih zvabita na plano in takrat redko katera solata preživi. Ko jim zmanjka solat, se z veseljem preselijo tudi na jagode. Zunaj na zemlji se pojavijo tako rdeči, kot lazarji in polži s hišico. Uspešen primer, kako se jih znebiti na naraven način, je podan na http://www.ekopridelava.si/blog/polzi.

Polži

Še nekaj let nazaj je večina vrtičkarjev bitke s polži reševala s strupi, ki so bili sicer učinkoviti, vendar škodljivi za rastline in posledično naše zdravje.

Zadnja leta smo priča razcvetu ekološkega vrtnarjenja in vrtičkarji iščejo nove načine odstranjevanja polžev. V teoriji in na forumih se pojavlja vsaj 10 naravnih receptov uničenja polžev (od nastavljanja kozarcev s pivom, kavnih zrn, soli do kozarčka s pecilnim praškom), vendar žal nobena ne prinese trajnejšega učinka, da se polži ne bi pojavljali po vsakem dežju.

Od vsega iz domače kuhinje so kot vselej najbolj učinkovite naše roke, s katerimi vsako jutro polže pobiramo in uničimo. Problem tega je, da je to potrebno izvajati vsak dan in še bolj pomembno, ves čas zdravimo posledice in nič ne delamo na preprečevanju njihove pojavnosti.

Pa vendar obstaja ekološko sredstvo, ki učinkovito deluje ne samo na polže, temveč tudi na strune in koloradske hrošče. Gre za organsko gnojilo Neem Cake, ki zelo učinkovito v zemlji preprečuje razmnoževanje talnih škodljivcev. Njegova učinkovitost je posledica delovanja azadirachtina, ki škodljivcem onemooča prehranjevanje in razvoj, zato zelo kmalu odidejo na drug vrt.

Največji prednosti Neem Cake sta v enostavni uporabi in dolgotrajnem delovanju, tako da smo lahko brezskrbni v času cele rastne sezone. Neem cake se raztrosi po zemlji spomladi in je tako osnovni del spomladanske priprave zemlje, ki ga enostavno potresemo po zemlji. Z njim zemljo najprej nahranimo s hranili, nato pa poskrbimo še za ekološko zaščito proti talnim škodljivcem.Za res učinkovito razkuževanje zemlje se Neem Cake uporablja tudi v jeseni, ko se razvoj škodljivcev umirja, vendar brez razkuževanja ličinke prezimijo v zemlji.