Otroške smuči za smuko

Kako izbrati otroške smuči?

Težko bo malčke navdušiti nad vijuganjem po belih strminah, če ne bodo tega počeli v prijetni, udobni in varni opremi. Prav toliko, kot kakovostna oprema koristi njim, pa koristi tudi staršem, saj dobri izdelki pomenijo dolgo življenjsko dobo, prijetno počutje in bistveno lepšo izkušnjo na družinskem smučanju. Izbiri otroške opreme je torej pametno posvetiti dovolj pozornosti, še posebej pa to velja za otroške smuči, ki pogosto predstavljajo največ preglavic.

Dolžina otroških smuči

Prvo težavo predstavlja izbira smuči primerne velikosti. V tem primeru velikost običajno pomeni dolžino, saj se pri izbiri smuči pač ne odločamo glede širine ali debeline, vsaj ne pri izbiri prvih smuči za nadobudnega malčka. Med otroškimi smučmi so nekateri izdelki oblikovani posebej za določeno starostno skupino, a bolje se je orientirati glede na točne mere otroka in smuči.

Pri izbiri otroških smuči se želimo izogniti predvsem temu, da bi izbrali predolge smuči. To bi pomenilo, da bodo zavoji zelo oteženi, kar preprosto ne dopušča uspešnega učenja smučanja, prav tako ovira tiste otroke, ki že znajo dobro vijugati. Za otroke izberemo dovolj kratke smuči. Dober nasvet je, naj otroške smuči segajo približno do brade otroka, pri čemer si lahko še vedno privoščimo kak centimeter več ali manj.

Otroške smuči

Upogljivost otroških smuči

Otroške smuči so kratke, velik delež dolžine pa zavzemajo vezi. To pomeni, da težko zagotovimo ustrezno upogljivost smuči. Pametno je izbrati kar se da mehke smuči, ki na ta način odpravljajo omenjene pomanjkljivosti. Do neke mere pa na upogljivost oziroma na s tem povezano obnašanje smuči na snegu vplivajo tudi vezi. Te morajo biti prilagojene teži otroka ter nastavljene na pravo pozicijo. Na srečo so vezi običajno precej prilagodljive, tako da pri izbiri skorajda ne moremo zagrešiti kakšne nepopravljive napake. Seveda pa moramo vezi stalno prilagajati, da bodo ostale skladne s spremembami otrokovega telesa.

Druga otroška smučarska oprema

Otroške smuči so le en kos opreme, ki ključno vpliva na malčkovo zadovoljstvo na belih strminah. Nič manj pomembne niso druge komponente. Pravilno moramo izbrati otroško smučarsko čelado, palice in smučarske čevlje, tak komplet pa že predstavlja celovito opremo za varno in prijetno smuko, čeprav bo treba seveda poskrbeti še za oblačila in nekatere druge zadeve.