Otroška kolesa – katere dejavnike naj pri nakupu upoštevam?

otroška kolesa

Otroška leta so najlepša leta, pravimo. S ponosom svoje otroke spremljamo tudi starši. Prvi smeh, prvi obrati, kobacanje, hoja, nato pa nakup prvega otroškega kolesa, ki malemu obiskovalcu omogoči vpogled v popolnoma nov svet. Kakšna otroška kolesa izbrati pa v nadaljevanju?

Otroška kolesa in lastnosti, ki jih je potrebno pri nakupu upoštevati

Nakup otroškega kolesa je izziv za vsakega starša. Kako v istem trenutku ugoditi otrokovim željam po želenemu risanemu junaku, s katerim bo mali radovednež samozavestno stopil novim prijateljem na proti, hkrati pa zagotoviti varnost in stabilnost kolesa?

 

otroška kolesa

 

Med najbolj ključne dejavnike sodi upoštevanje starosti in višine otroka. Otroci niso narejeni po kalupih – nekateri imajo pri enem letu že višino triletnika, drugi višino 9 mesečnika. S tem seveda, če je razvoj otroka normalen, ni nič narobe. Je pa potrebno te razlike med otroci dobro upoštevati. Primerna višina kolesa otroku zagotavlja, da se lahko v katerem koli trenutku sam suvereno postavi na noge, pri vožnji pa ga ne ovira premajhna višina, ko s koleni zadane ob različne površine kolesa. Pazljivo tudi pri dolžini med sedežem in volanom kolesa – otrok mora brez težav oziroma naporov doseči vse elemente krmila.

Sposobnosti in samozavest otroka bistveno vplivajo na njegovo vožnjo. Kot so si otroci zelo različni po zunanjem izgledu, podobno velja za njihovo sposobnost vožnje – nekateri otroci so izredno samozavestni in gibalno spretni. Taki običajno vožnjo osvojijo hitro, drugi potrebujejo več pomoči, ki jo nudijo različni stabilizacijski elementi kolesa.

Pri izbiri otroškega kolesa imejte v mislih tudi njegovo težo. Ta je zlasti ključna pri otrocih z nižjo telesno maso, ki morajo v primeru težjega telesa v vožnjo vložiti še več naporov, naporno pa je tudi prenašanje kolesa.

Nazadnje pa še nasvet – investirajte v kakovost, ki se bo odražala v daljši življenjski dobi kolesa. Otroci v vožnji uživajo, pri tem pa se seveda v celoti ne morejo izogniti padcem in drugim poškodbam. Zgolj kakovostni materiali so tisti, ki poskrbijo, da bo otrok izbrano kolo uporabljal dalj časa.