Obnova ali sanacija dimnika

Dimniki so zelo pomembni, da skrbimo za njih, saj ne želimo, da bi se kaj zgodilo vašemu stanovanju ali kateremu drugemu v bližini. Za oskrbo poskrbijo dimnikarji, ki vsako leto vsaj enkrat pridejo na vaš dom pogledati v kakšnem stanju je trenutno dimnik, ga popišejo in v nekaterih primerih tudi očistijo. Obstaja pa tudi rek, ki pravi, da se moraš prijeti za gumb, ki bi ti prinesel srečo tisti dan, v nasprotnem primeru pa nesrečo. Če dimnikar oceni, da sanacija dimnika ni možna, potem je potrebno vaš dimnik delno ali celotno zamenjati. Dimniki morajo omogočati dobro odvajanje dima, v nasprotnem primeru bi se vaš dimnik zamašil, kar bi posledično pomenilo, da se vaše stanovanje ne bi grelo tako kot bi se moralo in bi lahko celo prišlo do morebitnega požara. Zato je dobro, da sanacija dimnika dimnikar pregleda in oceni ali je vaš dimnik primeren ali ne.

Dimniki so v današnjem času narejeni iz nerjaveče pločevine, ki zamenjujejo klasične, zidane dimnike. Dolgotrajnost dimnika je zelo nevarno, zato je pomembna sanacija dimnika, da ne bi prišlo do uhajanje dimnih plinov. V tuljavo se nadomesti inox dimna tuljava, ki je za 2 cm manjša od obstoječe tuljave. Pri ožjih dimnikih je potrebno zvrtati luknjo v notranjost, pri širših pa tega ni potrebno.

dimnik na hiši

Dimnik potrebuje poseben pristop, zato je potreben strokoven pogled s strani strokovnjakov in pooblaščencev sanacijskega dimniškega centra, ki z ustrezno in certificirano opremo ustrezno izvedejo sanacijo dimnika. Če dimnik ni več primeren za nadaljnjo kurjavo zaradi nevarnih, izpuščenih dimov v prostoru, to lahko privede v najslabšem primeru do zadušitve. Sanacija je tudi potrebna, ko  dimnikarska služba poda prepoved kurjenja iz vašega dimnika v pisni obliki, na katerem so podani razlogi za prenehanje kurjenja.